A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Крути. Біль і пам’ять

Дата: 29.01.2023 09:00
Кількість переглядів: 220

   29 січня 2023 року в Україні відзначається 105-а річниця бою під Крутами, який для нашого народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом для сучасних захисників України.

   Ця історична подія відбулася 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що не Чернігівщині, за 130 кілометрів від Києва. У той важкий і грізний час на захист рідного краю стали лише невеликі частини ідейних борців. У Києві сформувався курінь із студентів та учнів гімназії.
 Українське військове командування очікувало основний наступ більшовиків не з напрямку Бахмача, а з полтавського напрямку, тому саме туди скерувало свіжі та найбільш боєздатні підрозділи чисельністю 500 вояків. А в нерівний бій на станції Крути з 4-тисячним підрозділом російської червоної гвардії вступили лише 300 виснажених юнаків 1-ї Української військової школи. Він тривав 5 годин… Коли звечоріло - на крутянських полях лежали сотні трупів. Загиблих українських студентів поховано у спільній могилі на Аскольдовій горі у центрі Києва.
Цінність того бою дуже велика - адже внаслідок нього наступ російських військ було призупинено на декілька днів і  уряд УНР провів перемовини з державами Четвертного союзу (Німеччиною, Австро-Угорщиною, Болгарією і Туреччиною) у Брест-Литовському, які закінчилися 9 лютого 1918 року підписанням мирного договору – по суті, першого договору, який визнавав УНР як самостійну державу і суб’єктом міжнародних відносин. Згодом українські війська розпочали звільнення території України від більшовиків і у квітні 1918-го року практично вся територія України була звільнена з-під російської окупації. Отже, бій під Крутами став боєм за майбутнє України. А ще, події тих часів засвідчили, що державність без армії неможлива.
   Боротьба України за волю і незалежність точиться століттями. І от минуло 105 років а згадка про трагедію Крут стає ще сильнішою. Знову триває війна з тим самим ворогом, майже щодня на Заході країни гинуть українські військові, зведення з фронту рясніють все новими й новими іменами. Та, як і століття тому, ми не втрачаємо мужності й сили духу, не здаємося перед обличчям потужного війська. Приклад крутівців додає великої наснаги нинішнім воїнам Збройних Сил України, які є гідними сміливими нащадками тих юних героїв-гімназистів. У жилах наших захисників продовжує пульсувати дух патріотизму, незламності, витривалості та звитяги. Їм нині теж в нерівних умовах доводиться продовжувати ту вікову боротьбу за волю та незалежність своєї Батьківщини.
   Напередодні 105-ї річниці історичного бою під Крутами в Томашпільській громаді відбулося покладання квітів до Пам’ятного знака  борцям за свободу і незалежність України,  в якому взяли участь голова Томашпільської селищної ради Валерій Немировський, перший заступник селищного голови Віталій Годний, секретар селищної ради Оксана Потуторовська, керуюча справами  селищної ради Інна Шклярук, начальник Управління соціального захисту населення Тульчинської районної державної адміністрації Микола Богач та працівники Томашпільської селищної ради.
   Присутні хвилиною мовчання вшанували подвиг юнаків, які пожертвували своїм життям заради Батьківщини, й стали гідним прикладом для майбутніх поколінь захисників України. Пам’ять про них, як і та велична справа, за яку вони боролися — невмируща.
   Наша незалежність починається там, де була пролита кров українських бійців і наш священний обов’язок – відновити суверенітет України.
                                                    Слава Україні! Героям Слава!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь