A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Медична система країни знову переживає стадію реформування.

Дата: 13.04.2023 14:48
Кількість переглядів: 188

28 лютого нинішнього року вийшла Постанова  Кабінету Міністрів України № 174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров`я». Цей  документ фактично скасовує попередній  «Порядок створення госпітальних округів», прийнятий в 2019  році і  визначає порядок створення  вже не округів, а госпітальних кластерів.

Тож що нас чекає?

Ця Постанова передбачає, що до літа нинішнього року всі лікарні в межах кластерів (областей) будуть поділені на три категорії,

  • загальні заклади охорони здоров`я - багатопрофільний лікарняний заклад, який надає медичну допомогу населенню територіальної громади або кількох громад  і обслуговує не менше 40 тисяч населення;
  • кластерні, які теж надаватимуть багатопрофільну медичну допомогу, але мова йде вже про 120 тисяч населення (фактично це колишні  центри госпітальних округів);
  • надкластерна лікарня  – це категорія  медичних закладів обласного рівня (таких як обласна дитяча лікарня, онкодиспансер тощо).

З цих вимог випливає, що Томашпільська ЦРЛ може претендувати в кращому випадку тільки на базовий або загальний рівень медичного закладу. Але й для цього у нас не вистачає необхідної кількості населення, адже в громаді проживає 22 тисячі осіб. У критеріях поділу є також вимоги відстані (бажано не більше як 60 кілометрів доїзду) та перелік необхідних наявних відділень у лікарняному закладі – хірургія, терапія, неврологія,  ортопедія, травматологія, інфекційні ліжка.

По суті, Томашпільська лікарня  відповідає всім цим вимогам, окрім інфекційних ліжок та питання кількості населення. 

Що ж буде з медичними закладами, якщо вони не будуть відповідати вимогам кластерного поділу?

Якщо лікарня не буде кластерною,  вона може бути так званою лікарнею громади. Проміжкового етапу нема.

Міністерство охорони здоров`я бачить цю класифікацію таким чином: три рівня кластерних лікарень, решта – це Центри первинної медико-санітарної допомоги. Якщо ж громада хоче залишити спеціалізовану лікарню, яка не відповідає  вимогам  входження в  спроможну  мережу, вона може утримувати її за власний рахунок.  Заклад  який  не увійшов  у  спроможну  мережу може  заключати  договора з  Національною  службою  здоров’я по  програмі  медичних  гарантій ,  але  такого  фінансування  для  закладу буде  не достатньо  для  забезпечення  всіх  потреб  закладу.  Маршрути  екстреної  медичної  допомоги  будуть  скеровані  в  заклади  спроможної  мережі.

 Але навряд чи територіальним громадам це під силу – утримання, наприклад, нашої лікарні обходиться приблизно у 43 мільйона гривень на рік (34 млн. грн.. – кошти НСЗУ, 4,8 млн. – кошти громади, 2,5 млн. – власні кошти лікарні).

Який шлях зберегти лікарню?

Увійти в спроможну мережу.

Що для цього можна зробити?

Вивчивши матеріально-технічну базу сусідніх лікарень в Тульчині, Крижополі та Ямполі за підсумками зустрічі керівництва громади, депутатів та старост одноголосно запропоновано об`єднатись з Ямпільською лікарнею, адже крім основних послуг на її базі працює пологове, інфекційне, інсультне, реабілітаційне відділення, а також чимало діагностичного обладнання (УЗІ, КТ та інше). Тому є пропозиція створити спільне медичне об`єднання двох лікарень – Томашпільської та Ямпільської, адже об’єднавшись ми зможемо претендувати на включення нашого медичного об`єднання до спроможної мережі,  як  загальний  заклад.

Чим ми виграємо?

Наша лікарня зберігається з тим самим кадровим потенціалом та фінансовою підтримкою держави, крім цього саме на заклади охорони здоров`я спроможної мережі будуть надаватись додаткові фінансування для придбання різного устаткування.

Що потрібно від пересічного жителя нашої громади?

Підтримати дане об`єднання під час обговорення в колективах та соціальних мережах.

Які подальші дії керівництва громади та колективу Томашпільської лікарні?

Буде напрацьовано перспективний план розвитку медичного об’єднання (Томашпільської та Ямпільської лікарень) на три роки та направлено пропозиції до Департаменту охорони здоров`я та реабілітації Вінницької обласної військової адміністрації.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь