A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Держпродспоживслужба нагадує про правила проведення десикації ярих культур

Дата: 12.07.2023 10:02
Кількість переглядів: 58

На сільськогосподарських підприємствах Вінницької області проводиться підготовка до збиральних робіт зернових культур та ріпаку. З метою поліпшення умов збирання окремих площ сільськогосподарських культур, особливо ріпаку, господарства можуть проводити десикацію цих посівів.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертає увагу працівників сільськогосподарських підприємств на те, що нехтування регламентами застосування пестицидів та ігнорування особливостей застосування пестициду суцільного способу дії, може призвести до завдання суттєвих збитків посівам та насадженням інших господарств, підсобним господарствам населення та навколишньому середовищу.

При проведенні десикації посівів необхідно:

  • Використовувати десиканти відповідно до культури із нормою та способом внесення, визначеним Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні та доповненням до нього.
  • Завчасно, не менше ніж за 3 доби, попереджувати органи місцевого самоврядування, населення та пасічників про застосування десикантів. Рекомендуємо розміщувати друковані попередження на дошках оголошень у населених пунктах або інших громадських місцях. Завчасне повідомлення подається фізичною особою та суб'єктами господарювання до органів місцевого самоврядування, на адміністративній території яких (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин) планується застосування засобів захисту рослин.
  • У разі, якщо територія, на якій планується застосовування засобів захисту рослин, знаходиться на адміністративній території двох чи більше органів місцевого самоврядування (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин), завчасне повідомлення подається до всіх таких органів місцевого самоврядування.
  • Встановлювати попереджувальні написи біля місць застосування десикантів.
  • До початку роботи всі машини, механізми і апаратуру відремонтувати, перевірити на герметичність комунікацій і фільтруючих пристроїв шляхом заповнення водою та інертними речовинами, а також відрегулювати на необхідні норми витрати.
  • Пам'ятати, що зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при штанговому обприскуванні пестицидами повинна бути не меншою 300 м (при використанні вентиляторного обприскувача – 500 м), при авіаційному внесенні десиканта захисна зона становить не менше 1000 м, а також не менше 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік.
  • Проводити усі роботи з пестицидами в ранкові і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках за відсутності льоту бджіл.
  • У разі використання літальних апаратів не допускати їх прольоту над населеними пунктами.
  • Обприскування здійснювати лише при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне).
  • Обов'язково враховувати напрям, силу вітру та технологічне знесення шлейфу пестициду від обприскувача на прилеглу територію. В такому випадку слід додатково відходити від краю оброблювального поля або відключати крайню штангу обприскувача, особливо при безпосередній близькості інших угідь або насаджень, які належать іншим власникам або приватним особам, та можуть бути пошкоджені десикантом.
  • У разі використання безпілотних літальних апаратів, необхідно враховувати санітарні зони, що встановлені для авіаційного внесення. Думка, що використання дрона є ідеальним та безпечним, помилкова. Гвинти цих літальних апаратів спричиняють широке розвіювання дрібних крапель висококонцентрованого десиканта на значну відстань навколо і можна легко пошкодити прилеглі території інших власників до поля, яке обробляється.
  • Враховуючи небезпеку десиканта для навколишніх рослин, необхідно додатково відступати від краю поля для уникнення зносу шлейфу на прилеглі посіви та насадження, які належать іншим власникам.

У разі виникнення складностей з організації застосування пестицидів, рекомендуємо обговорити особливості проведення технологічних робіт безпосередньо з членами місцевої громади та пасічниками.

Уникнути конфліктних ситуацій набагато простіше, коли існує співпраця та взаєморозуміння між населенням, пасічниками та аграріями!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь