A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

«БІЙ ЗА МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ»

Дата: 29.01.2024 13:42
Кількість переглядів: 69

Пам’яті героїв Крут
Двадцяте століття залишило нам у спадок безліч трагічних дат і подій минулого часу, які не втратили своєї актуальності й нині, та є гідним прикладом боротьби українського народу за свою незалежність.
  29 січня Україна відзначає річницю легендарного бою під Крутами. 106 років тому, біля залізничної станції Крути, кілька сотень київських студентів та гімназистів вступили у нерівний бій з більшовицькими вояками.  Ціною власного життя вони затримали російського ворога на чотири визначальних дні, давши змогу владі молодої Української Народної Республіки розгромити повстання російської п’ятої колони під назвою «повстання на заводі Арсенал» у Києві, а головне – укласти Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу й досягнути визнання УНР суб’єктом міжнародних відносин.

Цей бій увійшов в нашу історію, як зразок самопожертви, мучеництва та героїзму. Біля ста молодих бійців полягло у нерівному бою, 27 патріотів потрапили у полон, де були закатовані і розстріляні. У зимове холодне небо злетіли з їх вуст слова гімну “Ще не вмерла Україна…”, який сьогодні став частиною кожного із нас.
З цієї нагоди сьогодні, 29 січня, у Томашпільській громаді відбулось покладання квітів до пам’ятного знаку «Борцям за Свободу і Незалежність України» та пам’ятної Дошки «Пам’ять і звитяга Томашпілля». У заході взяли участь керівництво громади, працівники селищної ради та її структурних підрозділів, жителі селища.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих під Крутами, і всіх борців, хто віддав свої життя у боротьбі за єдину, неподільну, незалежну Україну.
Звертаючись до присутніх, голова Томашпільської селищної ради Валерій Немировський зазначив: «Сьогодні ми з глибокою шаною та повагою згадуємо тих ще зовсім юних Героїв своєї Батьківщини, які проявили справжні відвагу та героїзм. Вони, як і кожен із нас, прагнули жити, творити, любити, але жоден з них не зламався, не покинув передових позицій. Бій під Крутами став трагедією і гордістю України.
На жаль, історія має здатність повторюватись. Вже десятий рік поспіль українцям знову доводиться відстоювати свою незалежність і територіальну цілісність. Подвиг крутянців, як і всіх Героїв визвольних змагань, став прикладом для захисників України в сучасній російсько-українській війні.
І знову гине молодь. Війна забирає життя патріотів, таких же юних, як були ті, в далекому 1918-му році. Проявляючи любов до свого рідного краю, окрилені національною ідеєю, вони незламно стоять на захисті рідних кордонів, бо розуміють – хто, як не вони. Честь і шана нашим незламним Захисникам і Захисницям, які сьогодні на сході країни стійко боронять українську державність.
Ми щиро віримо - мир повернеться в Україну!
Україна неодмінно буде вільною, заможною європейською державою!
Слава Україні!
Героям Слава!»

""працівники Томашпільської селищної ради на площі перед адмінбудівлеюселищний голова звертається до присутніхпрацівники Томашпільської селищної ради на площі перед адмінбудівлеюселищний голова та два заступники йдуть із квітами до пам'ятного знакуселищний голова та два заступники кладуть квіти до пам'ятного знакуселищний голова та два заступники йдуть із квітамиселищний голова та два заступники схилились перед портретами загиблих захисників з Томашпільської громадиселищний голова та два заступники схилились перед портретами загиблих захисників з Томашпільської громади

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь