A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Сказ це небезпечно!

Дата: 19.04.2024 14:56
Кількість переглядів: 27

Сказ - особливо небезпечне, смертельне вірусне захворювання, яке закінчується смертю. Хворіють на нього люди і тварини як свійські , так і дикі.
     На  сказ хворіють лише ссавці, тобто теплокровні тварини та люди.  Птахи, змії та риби не є ссавцями, тому вони не можуть заразитися сказом і не можуть його передавати.    Джерелами сказу є тварини, головним чином із сімейства собачих (вовки, лисиці), а також кажани. 

       Вірус сказу передається через прямий контакт  при укусах  із слиною  від інфікованої тварини. Також можливе зараження сказом людей та тварин через контакти без укусів , які можуть включати подряпини, садна або відкрити рани, які піддаються впливу слини чи іншого потенційно інфікованого матеріалу від скаженої тварини. 
       Хворі тварини можуть бути агресивними та вкусити, а також можуть бути боязкими,  рухатися повільно. Спостерігаються також такі ознаки : загальне нездужання, проблеми із ковтанням, надмірне виділення слини,тварина є агресивною, кусає уявні та наявні предмети, має проблеми із пересуванням або може бути паралізованою.
      Хворі сказом тварини виділяють вірус із слиною в останні дні інкубаційного періоду, за 7-10 днів до появи клінічних проявів і впродовж усього періоду хвороби. Тяжкість клінічних проявів залежить від: місця проникнення вірусу в організм, його вірулентності та дози, стану організму людини та тварини. 
      Домашніх тварин,які нанесли укуси, необхідно ізолювати і проводити за ними 10-денний ветеринарний нагляд та в жодному разі не вбивати. Їх варто ізолювати  та встановити за ними нагляд, попередити ветеринарного лікаря, який протягом 10 днів, тобто максимального терміну появи клінічних ознак, буде проводити клінічний огляд тварини. Категорично забороняється знімати шкури із тварин, підозрілих на захворювання , і загинувших.
     Для запобігання виникнення сказу потрібно регулярно проводити щеплення домашніх улюбленців проти сказу, утримувати домашніх тварин подалі від диких та бродячих, а якщо з’явилися клінічні ознаки захворювання звернутися  до ветеринарної установи.
     Як діяти людям, яких покусала тварина? Необхідно якомога швидше промити рану водою з господарським милом, обробити краї рани 5-% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і звернутися у травматологічні пункти лікарні за медичною допомогою.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь